Θα εκπλαγείτε με τις ομοιότητες και τις αντιστοιχίες που θα βρείτε με την σημερινή εποχή. Αξίζει τον κόπο, πίστεψε με. Μια εναλλακτική αναγνωστική πρόταση… Γράφει η Μαρία Διακαντώνη.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Φιλοι μου αγαπημένοι.
Μετά το 1821 και τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη θα κάνουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο άλμα πίσω στο χρόνο ως το 399 π.χ. Σε μια Αθήνα πληγωμένη από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο τόσο ώστε να δικάσει και να καταδικάσει σε θάνατο έναν τίμιο, νομοταγή και ανιδιοτελή πολίτη της τον μεγάλο φιλόσοφο Σωκράτη.
Από το βήμα του δικαστηρίου ο Σωκράτης, αν και σε προχωρημένη ηλικία, εν τούτοις με το νεανικό και
σπινθηροβόλο πνεύμα του και με στάση περήφανη και προκλητική, απολογήθηκε στους συμπολίτες του
χωρίς να έχει προετοιμάσει ούτε μία φράση. Άλλωστε, όπως είπε στους φίλους του, ο τρόπος που έζησε
όλα αυτά τα χρόνια ήταν η ίδια η απολογία του.
Ο, από εννέα χρόνια μαθητής του,ο Πλάτωνας ήταν τότε 28 ετών. Τρία χρόνια αργότερα, γυρίζοντας από την εξορία του, κατέγραψε αυτήν την απολογία του δασκάλου του, αν όχι με αυτούσια τα λόγια του, πάντως πολύ κοντά σ`αυτά που είχαν ειπωθεί. Άλλωστε οι μνήμες ήταν ακόμα πολύ νωπές σε όλους και ο Πλάτωνας δεν είχε ακόμα διαμορφώσει τις δικές του θεωρίες. Αυτήν την απολογία που έγραψε ο Πλάτωνας, σας προτείνω σήμερα, που αποτελεί συγχρόνως και ένα είδος αυτοβιογραφίας του φιλοσόφου, ότι πιο κοντινό στη ζωή και τις ιδέες του. Εγώ τη διάβασα με πολύ ενδιαφέρον. Άλλωστε ένα Ελληνικό κείμενο που διδάσκεται στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το θεωρώ ,αν θέλετε, υποχρέωση μου να το συμπεριλάβω στα αναγνώσματα μου.
Και μιας και μιλάμε για αρχαία κείμενα, θα σας αναφέρω δύο εξαιρετικές ομιλίες που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν μερικές δεκαετίες αργότερα, γύρω στο 355 π.χ., από το μεγάλο ρητοροδιδάσκαλο της εποχής, τον Ισοκράτη. Πρόκειται για τον ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟ και τον ΠΕΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ.
Είναι μια εποχή με ορατά τα σημάδια της παρακμής στην Αθήνα, -αν και διάνυε τη δεύτερη ηγεμονία της- με το δημοκρατικό πολίτευμα να έχει μετατραπεί σε οχλοκρατία και ασυνείδητους δημαγωγούς να παρασύρουν το λαό σε ολέθριες αποφάσεις. Ο Ισοκράτης με μεγάλη αγάπη για την πατρίδα του και θλιβόμενος για την κατάσταση αυτή, δημοσίευσε αυτούς τους λόγους συμβουλεύοντας τους συμπολίτες του να επανέλθουν στο παλαιό υγείες δημοκρατικό πολίτευμα του Σόλωνα και του Κλεισθένη, να επαναφέρουν τον Άρειο Πάγο – [Αρεοπαγιτικος] – και να φέρονται με εντιμότητα και δικαιοσύνη στους συμμάχους τους – [Περί Ειρήνης] -.
Ίσως θεωρήσετε ότι τα κείμενα αυτά θα σας κουράσουν και ότι δεν σας ενδιαφέρουν. Κι όμως και η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ του Πλάτωνα και οι λόγοι του Ισοκράτη αφενός είναι υπέροχα δείγματα ρητορείας και αφετέρου μας μεταφέρουν με την αμεσότητά τους στην καρδιά των γεγονότων και ζούμε ακριβώς το κλίμα εκείνης της εποχής.
Θα εκπλαγείτε, επίσης, με τις ομοιότητες και τις αντιστοιχίες που θα βρείτε με την σημερινή εποχή.
Αξίζει τον κόπο, πίστεψε με.
Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι .
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!