Δεν θα σου πω ψέματα αλλά τα πρώτα τρία χρόνια που ήρθαμε σε επαφή με σχολικό περιβάλλον είχαμε δεινοπαθήσει! Βρήκα όμως τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στο ανοσοποιητικό μας! Παιδιά που αρρωσταίνουν λιγότερο από άλλα
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Σίγουρα δεν υπάρχει η μία και μοναδική μαγική κίνηση που θα κάνει το παιδί σου να αρρωσταίνει λιγότερο. Σαφώς όμως υπάρχουν συνήθειες στην καθημερινότητα αλλά και στην διατροφή μας που κάνουν πράγματι τη διαφορά. Αυτό που συνηθίζουμε να ζούμε είναι ένας φαύλος κύκλος ίωσης, ανάρρωσης και ξανά ίωσης. Μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και εβδομάδες. Ένα διάστημα που κλονίζεται η υγεία και της μαμάς και του μπαμπά αλλά και των άλλων παιδιών στην οικογένεια!
Κατάλαβα πως υπάρχουν παιδιά που αρρωσταίνουν λιγότερο από άλλα και αυτό οφείλεται στην κράση του παιδιού αλλά και σε κάποιους κανόνες υγιεινής και διατροφής αλλά και ψυχολογίας. Πάμε να τα δούμε παρέα ένα – ένα.
Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Καταλαβαίνω πως είναι καθημερινή η μάχη σχεδόν για την πλειοψηφία των μαμάδων που προσπαθούν να δώσουν τις καλύτερες επιλογές στο παιδί τους. Λαχανικά, φρούτα, ψάρια πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως το μπρόκολο, οι φράουλες και τα πορτοκάλια, και πλούσιες σε βιταμίνη D τα δημητριακά και το γάλα. Η κόρη μου είναι μικρή αλλά αρκετά μεγάλη ώστε να αντιλαμβάνεται και έχουμε ξεκινήσει να σημειώνουμε πόσες φορές αρρωσταίνει, μια κίνηση για να τη αποδείξω πόσο σημαντική είναι η διατροφή στην υγεία της!
Τακτικό πλύσιμο των χεριών. Με μια πλύση του εγκεφάλου για χρόνια έχουμε εμπεδώσει στο μέγιστο την σημασία του να πλένουμε καλά τα χέρια μας. Το σωστό πλύσιμο των χεριών μειώνει δραστικά τη μετάδοση των αναπνευστικών και γαστρεντερικών ασθενειών. Ειδικά όταν γυρίζουμε από το σχολείο, την παιδική χαρά και οπωσδήποτε πριν το φαγητό. Ταυτόχρονα με το πλύσιμο το χεριών ο δεύτερος κανόνας είναι τα χέρια μακριά από το πρόσωπο, κυρίως την μύτη, τα μάτια και το στόμα! Ο ιός της γρίπης εισέρχεται στο σώμα μας με αυτούς τους τρόπους συνεπώς άλλη μία πλύση εγκεφάλου ώστε να το εμπεδώσουμε και αυτό πολύ καλά!
Άθληση/άσκηση. Σύμφωνα με έρευνες, η μέτρια άσκηση , είτε υπό τη μορφή κάποιας δραστηριότητας είτε με τη μορφή παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να μειώσει το κρυολόγημα ή τη γρίπη κατά τη διάρκεια του έτους κατά 25 με 50%. Στην πράξη το είδαμε και εμείς από πέρσι που σταθερά έχει ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα η γυμναστική ακόμα και τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα. Δεν αρρωσταίνουν τα παιδιά από το κρύο αλλά από τους κλειστούς χώρους, αυτό να το θυμάσαι.
Επαρκής ύπνος. Η έλλειψη ύπνου σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες να νοσήσει το παιδί μας είτε από κάποιον ιό ή κοινό κρυολόγημα. Τα μωρά χρειάζονται περίπου 13-14 ώρες ύπνου ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 11-12 ώρες. Καθώς το να στείλεις εγκαίρως στο κρεβάτι ένα μικρό παιδί, μάλλον μοιάζει με χαμένο στοίχημα, σκέψου τρόπους που θα σε βοηθήσουν. Αρχικά ξεκίνησε την διαδικασία 1,5 ώρα πριν (γάλα, δόντια κλπ) ώστε να μη σας πάρει ο χρόνος. Στην δική μας ρουτίνα έχουμε εντάξει τα βραδινά παραμύθια που μας χαλαρώνουν και μας γλαρώνουν σε χρόνο μηδέν! Δες ΕΔΩ πολλές προτάσεις για παιδικά παραμύθια.
Βιταμίνες. Συμπληρώματα διατροφής μπορεί να συστήσει ο παιδίατρος, ειδικά στις περιπτώσεις των “κακόφαγων” παιδιών. Η κόρη μου για παράδειγμα για αρκετό καιρό δεν έτρωγε σχεδόν τίποτα λόγω μίας παθήσεως που αντιμετωπίζαμε. Τα συμπληρώματα διατροφής βοήθησαν τη στιγμή που τα είχαμε πολλή ανάγκη. Αυτό το διάστημα καταναλώνουμε μουρουνέλαιο, μια κλασική αξία, χρυσή συνταγή από το παρελθόν!
Ψυχολογία. Διαρκώς έρευνες αποδεικνύουν πόσο επηρεάζει η ψυχολογία το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σε μικρούς και μεγάλους. Ειδικά τα μικρά παιδιά στο σχολικό περιβάλλον, όταν ξεκινούν σχολείο, ή σε ένα μεταβατικό στάδιο όπως από νηπιαγωγείο σε δημοτικό, ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια αλλά και προβλήματα ενδοοικογενειακά επηρεάζουν την ψυχολογία του παιδιού. Απαιτείται χρόνος, υπομονή και συζήτηση ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα. Τελευταίες έρευνες δείχνουν έντονα προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα παιδιών λόγω ενδοσχολικής βίας που τα οδηγεί και σε διατροφικές διαταραχές.
Εμβολιασμός. Σίγουρα τα εμβόλια βοηθούν στην πρόληψη αλλά και στην εξάλειψη αρκετών ασθενειών. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε να παρακολουθούμε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού μας ειδικά όταν είναι στο ηλικιακό διάστημα 0-5 ετών μέσα στο οποίο υπάρχει ο βασικός εμβολιασμός του παιδιού.
Τέλος, σχετικά με την κράση του παιδιού… σε αυτό το κομμάτι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Παρά μόνο υπομονή, είναι βέβαιο πως όσο τα παιδιά μεγαλώνουν οι ιώσεις μειώνονται σημαντικά.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!!!
Πάρα πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου.Εύχομαι να το διαβάσουν όλοι οι γονείς και να μη βλέπουν τις ιώσεις σαν μια “κακιά ώρα” που χτύπησε την πόρτα του σπιτιού τους αλλά σαν κάτι που μπορεί να προληφθεί με το σωστό τρόπο. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να το αποφύγει 100% αλλά να μην το περιμένουμε και μοιρολατρικά πότε θα μας χτυπήσει την πόρτα! Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!
Συμφωνώ στο 100%!