Φέτος είπα να δοκιμάσω άλλη συνταγή για την βασιλόπιτα μας και μοσχομύρισε όλο το σπίτι! Εύκολη, πεντανόστιμη βασιλόπιτα κέικ, συνταγή του Άκη!
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Κάθε χρόνο φτιάχνουμε την βασιλόπιτα που ορίζει και το έθιμο της Πρωτοχρονιάς και αγαπάμε την όλη διαδικασία! Η μικρή Κωνσταντίνα κρατά ασφαλές το φλουρί μέχρι την στιγμή εκείνη όπου θα το εξαφανίσω μέσα στην βασιλόπιτα! Δεν λέτε που το θυμηθήκαμε και δεν την βάλαμε να ψηθεί χωρίς το φλουρί; Με αυτά και με εκείνα κοντέψαμε να το ξεχάσουμε!!!
Η συνταγή την οποία φέτος χρησιμοποιήσαμε είναι του Άκη Πετρετζίκη και σας την παραθέτω όπως την έχει παρουσιάσει (δεν έκανα καμία απολύτως αλλαγή στα συστατικά και τη διαδικασία – η μόνη διαφορά είναι το ταψί το οποίο χρησιμοποίησα. Δεν είχα ταψί διαμέτρου 25 εκ και χρησιμοποίησα 30 εκ για αυτό και βγήκε πιο λεπτή):
Υλικά:
- 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 7 γρ. μαχλέπι
- 2 γρ. μαστίχα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
- 2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αυγά (200 γρ.) θερμοκρασία δωματίου
- 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. (Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι)
- Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
- Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.
- Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ.
- Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ.
- Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.
- Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί!!!
- Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!
Για την διακόσμηση χρησιμοποίησα ζάχαρη άχνη και ένα διακοσμητικό στένσιλ για να βγάλουμε τα σχέδια. Επίσης δάκρυα μαύρης σοκολάτας για να γράψουμε το έτος. Τα πράσινα δεντράκια… εικαστική παρέμβασης της Κωνσταντίνας (που τώρα βλέπω το ένα το έβαλε και ανάποδα)!
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!
Θερμές ευχές για μια καλή χρονιά! Υγεία, Αγάπη και Ειρήνη σε όλο τον κόσμο!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!