Εμείς οι γονείς αναζητούμε το μυστικό, που θα μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά. Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο;
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Έγινα μαμά πριν περίπου 6,5 χρόνια και όπως χιλιάδες γυναίκες έτσι και εγώ μπήκα σε μία διαδικασία αναζήτησης. Αναζήτηση σχετικά με το ρόλο της μητέρας, του πατέρα, τη γονεϊκότητα και πως όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν το παιδί με στόχο να δημιουργήσουν έναν ευτυχισμένο άνθρωπο. Δεν θα σας πω ψέματα ότι διάβασα αρκετά “εγχειρίδια” χάθηκα “σερφάροντας” μέσα στο χαοτικό διαδίκτυο διαβάζοντας το ένα άρθρο μετά το άλλο… Διάβαζα για πατροναρισμένες συμπεριφορές, για κανόνες του τύπου κάντε αυτό αλλά όχι εκείνο… Ένιωσα τον ρόλο της μητέρας σαν ένα ακόμα job description….
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ναι μεν τα βιβλία και τα άρθρα εστίαζαν στην ψυχική υγεία και ευτυχία της μαμάς και του μπαμπά ως αντίκτυπο της ψυχοσύνθεσης των παιδιών αλλά στο πρακτικό της υποθέσεως ήταν πίσω. Πριν μερικούς μήνες έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Μέσα από αυτό το βιβλίο διάβασα την άκρως ενδιαφέρουσα φιλοσοφία Hygge για την οποία δεν βρήκα ακριβή μετάφραση στα ελληνικά αλλά σημαίνει “περνάμε καλά όλοι μαζί” σαν τρόπος ζωής και σκεπτικού. Είναι γεγονός πως ο τίτλος του βιβλίου και συγκεκριμένη η επιλογή της συγκεκριμένης κουλτούρας λαού γεννά ερωτηματικά και αμφισβήτηση. Πως είναι δυνατόν μια τόσο κρύα και σκοτεινή χώρα, πως είναι δυνατόν μια σκανδιναβική χώρα με υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών να δημιουργεί ευτυχισμένους ανθρώπους; Στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα παράδοξο της υποθέσεως όμως αν παρακολουθήσετε αυτά τα ποσοστά… με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν, ειδικά όταν η κρίση χτύπησε έντονα τις χώρες του νότου… Οι βάσεις της φημισμένης αυτής ευτυχίας χτίζονται και πάνω στο στέρεο έδαφος που προσφέρει ένα κράτος πρόνοιας. Πόση άδεια λοχείας έχει η μαμά απ’ τη Δανία; Ποιο είναι το επίδομα πολυτεκνίας; Ποιο το καθεστώς δημόσιας εκπαίδευσης; Σκεφτείτε τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις για την χώρα μας…
Μου άρεσε πολύ το συγκεκριμένο λοιπόν βιβλίο γιατί ανέλυσε και εστίασε σε όλα όσα προσωπικά έχω εντοπίσει ότι λείπουν από την ελληνική φιλοσοφία. Η εμπιστοσύνη, καθώς και άλλες κυρίαρχες εκφράσεις της ζωής, όπως η ικανότητα να μιλάς ανοιχτά, η αγάπη και η συμπόνια, είναι βασικά συστατικά της ανθρώπινης φύσης. «Όταν δείχνεις εμπιστοσύνη στους άλλους, απελευθερώνεις τον εαυτό σου». Και είναι αλήθεια. Η εμπιστοσύνη είναι πολύ απελευθερωτική. Ο ποιοτικός χρόνος των γονιών με τα παιδιά τους που δεν είναι στενά συνδεδεμένος με την γνώση όπως εμείς οι Έλληνες θέλουμε. Θέλουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν γνώση και εστιάζουμε στην δημιουργική απασχόληση ξεχνώντας ότι το ελεύθερο παιχνίδι χωρίς τον στόχο για γνώση είναι ευεργετικό για την ψυχοσύνθεσή τους. Η αυθεντικότητα ως στάση ζωής, του να εκφράζουμε αυτό που νιώθουμε και να λειτουργούμε με το “εμείς” και όχι (διαρκώς) με το “εγώ” (μη ξεχνάμε ότι ο ναρκισσισμός είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του λαού μας).
Ας δούμε τις αρχές του περίφημου «The Danish Way of Parenting»
1. Το ελεύθερο παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών
*Γνωρίζατε ότι η ονομασία των δανέζικης προέλευσης LEGO προέρχεται από τις λέξεις leg και godt που μαζί θα πουν παίξε καλά; Ήδη από το 1932, όταν τα δημιούργησε ένας μαραγκός (αρχικά ήταν ξύλινα), η ιδέα ότι τα παιδιά πρέπει να ωθούνται να παίζουν ελεύθερα με τη φαντασία τους ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη.
2. Το να προστατεύεις τα παιδιά από κάθε δυσάρεστο συναίσθημα σαμποτάρει τη συναισθηματική τους ανάπτυξη
*πάντα αναρωτιόμουν γιατί μεγαλώνουν με παραμύθια του Άντερσεν όπως το κοριτσάκι με τα σπίρτα… ένα πάμφτωχο κοριτσάκι που στο τέλος πεθαίνει…
3. Ναι στην επιβράβευση, αλλά με μέτρο
4. Οι Δανοί γονείς αποφεύγουν την γκρίνια
5. Ενσυναίσθηση: Η ικανότητα να αναγνωρίζεις και να καταλαβαίνεις τα συναισθήματα των άλλων
6. Οι καυγάδες με τα παιδιά δεν είναι μάχες εξουσίας
7. Οι Δανοί… κάνουν πολύ παρέα με τα παιδιά τους
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!
[…] περισσότερα για το συγκεκριμένο βιβλίο, πήγαινε στο http://www.mommyjammi.gr και στο […]