Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα περιστατικά εμφάνισης ουρολοιμώξεων είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Ουρολοίμωξη; Όχι πια… Γράφει η διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη “Λόγω Διατροφής”, Καλύβια Αττικής
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)
Τηλ.: 22990 49622
Κιν.: 6937 271217
http://www.elina-diatrofi.gr
www.facebook.com/elinadiatrofi
Με το καλοκαίρι να έχει σχεδόν φτάσει η εμφάνιση προβλημάτων ουρολοίμωξης και, γενικότερα, λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ταλαιπωρεί ήδη τη σκέψη μεγάλου αριθμού γυναικών ανεξαρτήτου ηλικίας και κοινωνικού status.
Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα περιστατικά εμφάνισης ουρολοιμώξεων είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν μία από τις πιο κοινές βακτηριακές λοιμώξεις στις γυναίκες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών ως και 60% των γυναικών παγκοσμίως υποφέρουν τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής τους από ουρολοίμωξη, ενώ περίπου το 25% αυτών αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενα περιστατικά τουλάχιστον 1 φορά εντός 6 μηνών. Στο ποσοστό αυτό ανήκουν τα κορίτσια στην εφηβεία και γυναίκες στην εμμηνόπαυση οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία.
Ο συνήθης τρόπος θεραπείας της ουρολοίμωξης είναι η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής. Ωστόσο, η χρόνια ή η υπερβολική χρήση αυτών, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συχνά επαναλαμβανόμενα περιστατικά ουρολοιμώξεων, μπορεί να επηρεάσει και, συγκεκριμένα, να αυξήσει τη μικροβιακή αντοχή. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά, δηλαδή αυξημένη αντίσταση των διαφόρων βακτηρίων και μικροβίων απέναντι στα αντιβιοτικά γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε αγωγής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
7 tips για την φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής και αυτό το καλοκαίρι!
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη για αυτό και το ενδιαφέρον έχει πλέον στραφεί σε φυσικούς τρόπους ενίσχυσης της υγείας του ουροποιητικού συστήματος με πρωταγωνιστές, σύμφωνα πάντα και με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, το cranberry και τον αρκτοστάφυλλο. Το cranberry είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα πλούσιο σε προανθοκυανιδίνες (PACs), αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν ισχυρές αντισυγκολλητικές ιδιότητες. Το εκχύλισμα του,χάρη στις προανθοκυανιδίνες, εμποδίζει την προσκόλληση βακτηρίων στο επιθήλιο του κυστικού βλεννογόνου αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία λοίμωξης. Αντίστοιχα, ο αρκτοστάφυλλος (uvaursi) έχει διουρητικές, στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται από παλιά για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Λόγω των ιδιοτήτων του δρα συνεργικά με το cranberry και απομακρύνει τους παθογόνους οργανισμούς που δεν προσκολλώνται στα τοιχώματα του κολπικού βλεννογόνου, με αποτέλεσμα την πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία της περιοχής. Τόσο το cranberry όσο και ο αρκτοστάφυλλος μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή. Ένα ποτήρι χυμός κράνμπερυ στο πρωινό, ένα αφέψημα αρκτοστάφυλλου κατά τη διάρκεια της ημέρας, 1 χούφτα αποξηραμένα cranberry με λίγους ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με μέλι και αποξηραμένα cranberryστο σνακ, είναι κάποιες προτάσεις χρήσεις. Παράλληλα, για μεγαλύτερη ενίσχυση και προστασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που να εμπεριέχει cranberry ή cranberry και αρκτοστάφυλλο.
Αδιαμφησβήτητα, ο συνδυασμός cranberry και αρκτοστάφυλλου,προσδίδει μέγιστη προστασία απέναντι στις ουρολοιμώξεις και τις κυστίτιδες. Μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για την καθημερινή πρόληψη καθ΄ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ενώ αποτελεί τον πλέον κατάλληλο σύμμαχο για γυναίκες που αντιμετωπίζουν συχνά και επαναλαμβανόμενα περιστατικά ουρολοιμώξεων λόγω άγχους και στρες, εμμηνόπαυσης, μη σχολαστικής προσωπικής υγιεινής στις διακοπές και πολλών άλλων περιπτώσεων. Επιπλέον, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να συνδυαστεί με αγωγή αντιβιοτικών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ίαση. Φυσικά, είναι πάρα πού σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής, αλλά και να υπάρχει παράλληλα επαρκής κατανάλωση νερού.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!
Ελίνα Ασημακοπούλου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη «Λόγω Διατροφής» Καλύβια Αττικής
Nutrition Specialist, Sarantis H&C Division