Το μέρος που τα διατηρούμε και ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε ενδέχεται να αλλοιώσουν νωρίτερα την σύνθεσή τους, καλό είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια. Ποια είναι η διάρκεια ζωής τους; Μήπως ήρθε η ώρα να πετάξουμε τα καλλυντικά μας και τα είδη περιποίησης προσώπου;
Skinatte – Χρύσα Βουλγαρίδου – Αισθητικός
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Μήπως ήρθε η ώρα να πετάξουμε τα καλλυντικά μας και τα είδη περιποίησης του προσώπου μας; Ποια είναι η διάρκεια ζωή τους;
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στα καλλυντικά προϊόντα με διάρκεια ζωής μικρότερη των 30 μηνών αναγράφεται υποχρεωτικά η ημερομηνία λήξης ή η διάρκεια ζωής από την παραγωγή τους- αναζητήστε τον αριθμό και το γράμμα στο εικονίδιο με το βαζάκι της συσκευασίας (είναι γνωστό ως ημερομηνία PAO=PeriodAfterOpening). Για παράδειγμα, αν δείτε τη σήμανση 12Μ ,24Μ σημαίνει ότι το προϊόν είναι ασφαλές για 12 μήνες και 24 μήνες αντίστοιχα από τη στιγμή που θα ανοιχτεί. Επειδή όμως το μέρος που τα διατηρούμε και ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε ενδέχεται να αλλοιώσουν νωρίτερα την σύνθεσή τους, καλό είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια. Πέρα από την ημερομηνία λήξης πρέπει να θυμάσαι πάντα να αποθηκεύεις τα καλλυντικά σου σε δροσερό και ξηρό μέρος (όχι στο μπάνιο!)
Πως καταλαβαίνουμε ότι ένα προϊόν έχει λήξει;
Αν αλλοιωθεί το χρώμα του, αν τα συστατικά του διαχωριστούν, αν έχει αλλάξει η μυρωδιά του, αν το αισθάνεστε διαφορετικά στο δέρμα. Κατά κανόνα όποια προϊόντα περιέχουν νερό λήγουν γρηγορότερα, επειδή το νερό, όταν έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηριδίων και άλλων μικροβίων.
Αναλυτικά:
2-3 μήνες – Μάσκαρα, peelings & μάσκες, μαντηλάκια καθαρισμού, λίμες νυχιών, σφουγγάρια μπάνιου.
6 μήνες έως 1 χρόνο – Υγρό eyeliner, υγρό makeup, concealer, υγρά και κρέμες καθαρισμού για ακμή, κρέμες ματιών, σαπούνια προσώπου, serums
1 – 1,5 χρόνο –lipgloss, κρεμώδεις σκιές ματιών, κρέμες προσώπου σε βαζάκια, αντηλιακά, μπάρες σαπουνιών, αφρόλουτρα, gel βλεφαρίδων.
2 χρόνια – μολύβια χειλιών και ματιών, κραγιόν, βερνίκια νυχιών, σκιές ματιών σε σκόνη, πούδρες, κρέμες σώματος σε βαζάκια, scrubs σε βαζάκια.
3 χρόνια – σαμπουάν και μαλακτικά, λοσιόν σώματος, αρώματα, λακ μαλλιών.
Κρέμες προσώπου, ματιών, οροί: Οι συνθέσεις που κυκλοφορούν σε συσκευασία με αντλία ή σε σωληνάριο, έχουν διάρκεια ζωής από 1 χρόνο (οι κρέμες με αντιγηραντικά συστατικά) έως 18 μήνες (οι απλές ενυδατικές κρέμες). Οι κρέμες σε βαζάκι διατηρούνται λιγότερο, 6-8 μήνες. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε την ειδική σπάτουλα και όχι τα δάχτυλά σας για να πάρετε κρέμα από το βαζάκι (υπάρχουν στα φαρμακεία μικρές ξύλινες σπατουλιτσες μιας χρήσεως).
Καλλυντικά κατά της ακμής: Τα ενεργά συστατικά που καταπολεμούν την ακμή (π.χ το σαλικυλικό οξύ) αλλοιώνονται 4-6 μήνες αφότου ανοιχτεί το προϊόν. Αν το διατηρήσετε στο ψυγείο θα παρατείνετε για λίγο ακόμα τη ζωή του.
Αντηλιακά: Αν δεν έχουν ανοιχτεί η διάρκειά τους συχνά ξεπερνά τον 1 χρόνο. Αν όμως σας περίσσεψε αντηλιακό από αυτό που είχατε χρησιμοποιήσει το καλοκαίρι, μην το κρατήσετε για το επόμενο.
SOS Τα καλλυντικά που περιέχουν ευάλωτα συστατικά όπως η βιταμίνη C, η ρετινόλη, ή το γλυκολικό οξύ αλλοιώνονται γρήγορα όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα.
Κατά κανόνα όποια προϊόντα περιέχουν νερό λήγουν γρηγορότερα, επειδή το νερό, όταν έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηριδίων και άλλων μικροβίων.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!
Μαρακι, ετοιμασου για ψωνια. Πρεπει να αλλάξω πολλά από τα προιόντα που εχω ήδη!
Τελεια ανάρτηση, σε ευχαριστω για τις πληροφορίες