Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον παππού και τη γιαγιά!
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Πολυαγαπημένε μου Παππού και λατρεμένη μου Γιαγιά… κρατώ ως σήμερα τις τρυφερές αναμνήσεις μου από εσάς… Αχ γιαγιάκα μου εσύ… που έπαιζες μαζί μου χωρίς να κοιτάς το ρολόι, χωρίς να σε κυνηγούν οι εκατό εκκρεμότητές της ημέρας αφού για εσένα πάντα εγώ το εγγόνι σου ήμουν η προτεραιότητά σου… Αχ γιαγιάκα μου εσύ που κούρνιαζα επάνω σου σαν παιδί και μου έτριβες την πλατούλα λέγοντάς μου παραμύθια… Δεν θα ξεχάσω τα πλεκτά σου, τα σεμεν και τα νοστιμότερα φαγητά, γλυκά και πίτες που έφαγα ποτέ στη ζωή μου…
Να είσαστε καλά εκεί που βρίσκεστε… ακόμα και σήμερα, 37 ετών, σας έχω αναλλοίωτους στη καρδιά μου, παρέα με τις ομορφότερες αναμνήσεις από τη παιδική μου ηλικία…
Χρόνια σας Πολλά…
Μη ξεχάσετε φίλοι μου σήμερα να πείτε ένα Χρόνια Πολλά στον παππού και στη γιαγιά, αυτούς τους ανθρώπους που στέκονται ακόμα και σήμερα δίπλα μας, βράχοι, με αγάπη και δύναμη πρωτόγνωρη… αυτούς τους ανθρώπους που χαρίζουν τις ομορφότερες αναμνήσεις στα παιδιά μας… στα εγγόνια τους…
“Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.
Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.”
Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου της ΕΕ 17,2%.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!