Μισείς να πηγαίνεις στο γυμναστήριο; Μια νέα μελέτη μπορεί να έχει βρει έναν τρόπο να κάνει την άσκηση πιο διασκεδαστική. Η μουσική μας κάνει να απολαμβάνουμε περισσότερο την άσκηση! – Γράφει η Γιάνναρη Μαρία Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Η Γιάνναρη Μαρία είναι Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια .
Επισκεφτείτε το Instagram account της και την σελίδα της στο Facebook
Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική!
Ο συγγραφέας της μελέτης Marcelo Bigliassi, από το Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι συνάδελφοί του ήρθαν στα ευρήματά τους χρησιμοποιώντας το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) για να παρακολουθήσουν την ανταπόκριση του εγκεφάλου στη μουσική ενώ οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με τη σωματική δραστηριότητα.
Οι ερευνητές ανέφεραν πρόσφατα τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Psychology of Sport and Exercise.
Δεν είναι μυστικό ότι η μουσική έχει την ικανότητα να προκαλεί συναισθηματικές απαντήσεις και η έρευνα αυτή στηρίζει αυτό το γεγονός. Επίσης, ο ρυθμός της μουσικής διεγείρει τη περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το πώς να κινηθείς, πότε να κινηθείς και έτσι σε βοηθά με το τρέξιμο ή την άρση βαρών. Βοηθά στην σταθερότητα του ρυθμού καθ’όλη τη διάρκεια της άσκησης.
Ένα τραγούδι μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, θυμωμένοι, εξουθενωμένοι ή παρακινημένοι. Ο τελευταίος μάλιστα είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί φτάνουν στο γυμναστήριο με τα ακουστικά ή ακόμη και όταν πηγαίνουν για τρέξιμο.
Αλλά πώς ακριβώς ο εγκέφαλος αντιδρά στη μουσική όταν ασκούμαστε; Αυτό ήταν που ο Bigliassi και οι συνάδελφοί του θέλησαν να απαντήσουν.
“Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που αποτελούν τη βάση των ψυχολογικών επιπτώσεων των ακουστικών ερεθισμάτων κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας δεν έχουν μέχρι τώρα ερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα σε οικολογικά έγκυρα περιβάλλοντα”, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό έρευνας, η ομάδα χρησιμοποίησε το EEG για να αξιολογήσει το πώς η μουσική ή μια ραδιοφωνική ομιλία μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε σύγκριση με κανένα ακουστικό ερέθισμα.
“Η τεχνολογία EEG διευκόλυνε τη μέτρηση κατά τη διάρκεια ενός οικολογικά έγκυρου υπαίθριου έργου, έτσι ώστε να μπορούμε τελικά να διερευνήσουμε τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που αποτελούν τη βάση για τις επιπτώσεις της μουσικής κατά τη διάρκεια της άσκησης σε πραγματικές συνθήκες”, λέει ο Bigliassi.
Η μουσική ενισχύει την απόλαυση του περπατήματος!
Θέλετε να γίνετε δημιουργικοί; Βάλτε ένα χαρούμενο τραγούδι
Οι ερευνητές λοιπόν αποκαλύπτουν πως η ακρόαση μιας χαρούμενης μουσικής μπορεί να αυξήσει τη δημιουργικότητα.
Συνολικά, 24 συμμετέχοντες στη μελέτη, χωρισμένοι σε τρεις ισάριθμες ομάδες, έπρεπε να περπατήσουν 400 μέτρα σε μια υπαίθρια διαδρομή με ρυθμό της επιλογής τους κάτω από μία από τις τρεις προϋποθέσεις:
α) Η πρώτη ομάδα να περπατήσει ενώ άκουγε για 6 λεπτά το τραγούδι Happy του Pharrell Williams
β) Η δεύτερη ομάδα να ακούει ένα ηχητικό απόσπασμα μιας ομιλίας TEDx και η
γ) Η τρίτη ομάδα να μην ακούει κανέναν ήχο.
Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας περπατήματος, τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας το EEG. Επίσης, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο η καθεμία από τις τρεις ακουστικές συνθήκες επηρέασε την προσοχή των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας περπατήματος, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν τα συναισθήματα εγρήγορσης και κόπωσης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακρόαση μουσικής οδήγησε σε 28% αύξηση της απόλαυσης κατά τη διάρκεια του περπατήματος, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ερεθίσματα. Η απόλαυση ήταν επίσης 13% υψηλότερη για όσους άκουγαν μουσική, σε σύγκριση με αυτούς που άκουγαν μια ομιλία.
Αυτές οι επιδράσεις συνδέθηκαν με την αύξηση των βήτα κυμάτων στις μετωπικές και μετωπιαίες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.
“Έχουμε δείξει ότι η μουσική έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα βήτα κύματα και να προκαλέσει μια πιο θετική συναισθηματική κατάσταση. Αυτό μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί κατά τη διάρκεια άλλων μορφών άσκησης και να καταστήσει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα πιο ευχάριστη”, δήλωσε ο Marcelo Bigliassi.
Οι Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας για Αμερικανούς πολίτες δείχνουν ότι όλοι οι ενήλικες θα έπρεπε να κάνουν τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης έντασης άσκηση ή έστω 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα.
Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τηρούν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Για τους ανθρώπους που αποφεύγουν την άσκηση επειδή δεν το απολαμβάνουν, η μουσική ακρόαση μπορεί να είναι ένας τρόπος να το ξεκινήσουν!
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!
Η Γιάνναρη Μαρία είναι Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια .
Επισκεφτείτε το Instagram account της και την σελίδα της στο Facebook