Το Matrix επαναφέρει στη συνειδητή επιφάνεια της σκέψης μας, την απολεσθείσα επαναστατικότητα που κρύβεται ενδελεχώς μέσα μας. Η αλήθεια πίσω από το MATRIX – Γράφει ο Τάσος Διακαντώνης
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Οι περισσότεροι από εμάς έχουν δει την τριλογία Matrix τουλάχιστον μια φορά. Προσωπικά έχω δει 4 φορές την τριλογία και λίγο περισσότερες το πρώτο μέρος που, σύμφωνα με τους περισσότερους, είναι και το καλύτερο της τριλογίας. Είναι από τις ταινίες που αφ’ ενός είχαν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αφ’ ετέρου έχουν επηρεάσει τόσο την μετέπειτα πορεία του κινηματογράφου όσο και της ποπ κουλτούρας γενικότερα.
Αυτές τις ημέρες λοιπόν που καθόμαστε και σπίτι, είπαμε να ξαναδούμε όλη την τριλογία, μαζί με κάποια από τα έξτρα (Animatrix, Enter the Matrix). Υπάρχουν πολλά που έχετε ακούσει και δει για το φαινόμενο The Matrix. Είστε σίγουροι όμως ότι ξέρετε αρκετά;
Για να έχει κάποιος μια ολοκληρωμένη εμπειρία από το Matrix universe όπως το λέμε, αλλά και όλη την ιστορία, θα πρέπει όχι μόνο να δει την τριλογία αλλά να παρακολουθήσει 4 ταινίες μικρού μήκους από την animated σειρά The Animatrix, όπως επίσης και να παίξει και να ολοκληρώσει το βιντεoπαιχνίδι Enter the Matrix.
Στο Animatrix, οι εξής ιστορίες συμπληρώνουν το main story της τριλογίας:
- The second renaissance – Μια ιστορία σε 2 μέρη οπού μας εξηγεί πως ξεκίνησε ο πόλεμος με τις μηχανές. Ποιο ήταν το πρώτο ρομπότ που επαναστάτησε, πως έφτιαξαν την πόλη τους οι μηχανές, πότε αποφάσισαν οι άνθρωποι να κρύψουν τον ήλιο κλπ.
- The last flight of the Osiris – Πως τελικά έμαθαν οι άνθρωποι για την επικείμενη τελική επίθεση των μηχανών στη Zion; Σε αυτή την ιστορία θα το μάθουμε.
- Kid’s story – Η ιστορία του παιδιού που στις ταινίες βλέπουμε να κυνηγάει τον Neo από πίσω όταν φτάνει στη Zion. Γιατί θέλει να τον ευχαριστήσει αλλά ο Neo επιμένει ότι το παιδί σώθηκε μόνο του; Αυτή η ιστορία είναι πιο ενδιαφέρουσα απ’ ότι περιμένετε.
Στο παιχνίδι Enter the Matrix μαθαίνουμε την πορεία της Niobe και του Ghost παίζοντας το παιχνίδι, μέσα από 90 λεπτά cut scenes αλλά και μέσα από 60 ολόκληρα λεπτά επιπλέον σκηνών από την ταινία που δεν εμφανίζονται στην τριλογία και γυρίστηκαν αποκλειστικά για το παιχνίδι! Πως εμφανίζονται ξαφνικά για να σώσουν τον Morpheus; Πως ανατινάχτηκε το εργοστάσιο ενέργειας πριν μπει ο Neo στο δωμάτιο με τον Αρχιτέκτονα; Τι είπαν με την Προφήτη και άλλαξαν όλα; Πως ξέμεινε το Logos μετά την επίθεση των φρουρών; Μπορείτε να βρείτε τις σκηνές σε αρκετά βίντεο στο YouTube.
Να δούμε λοιπόν και κάποιες άλλες λεπτομέρειες που μάλλον δεν ξέρετε!
- Neo είναι αναγραμματισμός του (the) One (αυτό μάλλον το ξέρατε)
- Η υπόθεση είναι κατά ένα μεγάλο μέρος βασισμένη στην anime ταινία Ghost in the Shell του 1995, η οποία έγινε και remake με ηθοποιούς το 2017. Μάλιστα, αρκετές σκηνές και χαρακτήρες είναι φανερά επηρεασμένοι έως και καθαρή αντιγραφή από την συγκεκριμένη ταινία.
- Στις ταινίες ο Neo παρουσιάζεται ως σωτήρας και πολλές φορές παρομοιάζεται με τον Ιησού Χριστό. Στην αρχή της πρώτης ταινίας κάποιος τον αναφέρει ως “τον προσωπικό μου Ιησού Χριστό”. Η ζωή του έχει πολλές ομοιότητες με τον Ιησού, όπως η γέννηση, ο θάνατος, η ανάσταση που φέρνει μεγαλύτερες δυνάμεις και δεκάδες άλλα που δεν γίνεται να αναφερθούν εδώ.
- Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις ο Neo παρομοιάζεται με μηχανή. Κατά την εκπαίδευσή του ο Τανκ λέει οτι είναι “ακούραστος σαν μηχανή” ενώ ο σύμβουλος Χαμάν στην πόλη Zion τον παρομοιάζει με μια μηχανή για την οποία δεν έχει ιδέα για το πως λειτουργεί. Επίσης, πριν ο Neo πάει να δεν τον Morpheus στην σκηνή που εκτυλίσσεται μέσα στο αυτοκίνητο, υποβάλλεται σε μια διαδικασία οπού του βγάζουν ένα ζωύφιο (bug) από μέσα του. Ο όρος debugging χρησιμοποιείται πολύ συχνά όταν οι προγραμματιστές διορθώνουν σφάλματα μέσα σε ένα πρόγραμμα.
- Η Zion πήρε το όνομά της από την πόλη της Σιών, που αναφέρεται ως “η πόλη του Θεού” και η τελευταία πόλη των ανθρώπων (όπως και στην ταινία) κατά τον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό.
- Ο Morpheus έχει πάρει το όνομά του από τον Θεό του ύπνου, Μορφέα. Είναι ειρωνεία το ότι γίνεται αυτός που “αφυπνίζει” τον Neo.
- H Trinity έχει πάρει το όνομά της από την Αγία Τριάδα (Holy Trinity). Η πρώτη σκηνή που την συναντάμε είναι στο δωμάτιο 303. Το ίδιο δωμάτιο στο οποίο αργότερα ο Neo θα πεθάνει και θα “αναστηθεί” με την δύναμή της (τη δύναμη της αγάπης, στη συγκεκριμένη περίπτωση).
- Αντίστοιχα, ο Neo (the One) φαίνεται ότι διαμένει σε δωμάτιο με τον αριθμό 101. Επίσης όταν πηγαίνει να συναντήσει τον Μεροβίγγειο ο όροφος είναι ο 101.
- Ο δρόμος του Neo προς την αφύπνιση παρομοιάζεται με τον δρόμο της Αλίκης προς την χώρα των θαυμάτων, από το ομώνυμο παραμύθι. Στην αρχή ακολουθεί την κοπέλα με το τατουάζ με το λευκό λαγό, όπως και η Αλίκη. Στη συνέχεια ο Morpheus λέει στον Neo πριν πάρει το κόκκινο χάπι, ότι θα αισθανθεί σαν την Αλίκη που έχει πέσει στην τρύπα πριν φτάσει την χώρα των θαυμάτων.
- Στη συνέχεια της σκηνής αυτής, όταν ο Neo κάθεται στην καρέκλα και ακουμπάει τον καθρέφτη, λίγο πριν φύγει από το matrix η Trinity λέει ότι “ξεκινάει η αντιγραφή” ενώ επάνω στον Neo εφαρμόζεται το εφέ του καθρέφτη. Σχεδόν το ίδιο εφέ χρησιμοποιείται και στο τέλος της τρίτης ταινίας οπού ο agent Smith “αντιγράφει” τον εαυτό του επάνω στον Neo.
- Η Oracle (Προφήτης) πάντα τρώει κόκκινες καραμέλες που μοιάζουν πάρα πολύ με το κόκκινο χάπι που πήρε ο Neo στην αρχή της ταινίας.
- Ο Neo όταν πρωτοείδε την προφήτη πήρε το μπισκότο (έκανε αποδοχή cookie!) πριν εκείνη μπορέσει να του πει όσα ήθελε.
- Το τραγούδι που ακούει ο Neo στην πρώτη σκηνή μπροστά στον υπολογιστή του πριν ξυπνήσει είναι το Dissolved Girl από Massive Attack.
- Το βιβλίο στο οποίο έχει κρυμμένες τις δισκέτες του είναι το Simulacra & Simulation, βιβλίο φιλοσοφικού περιεχομένου στο οποίο ο συγγραφέας Jean Baudrillard ασχολείται με τη σχέση μεταξύ πραγματικότητας, κοινωνίας και συμβολισμού, και πως αυτά επηρεάζουν την αντίληψη της ύπαρξης του ανθρώπου.
- Στη συνέχεια της σκηνής, ο Neo ρωτάει «είχες ποτέ την αίσθηση ότι δεν ξέρεις αν ακόμα ονειρεύεσαι ή είσαι ξύπνιος;» οπότε και παίρνει την απάντηση “you need to unplug”. Πράγματι, την επόμενη μέρα ο Neo αποσυνδέεται (unplugged) από το matrix.
- Το σημείο από το οποίο “απογειώνεται” ο Neo στο τέλος της πρώτης ταινίας είναι ακριβώς το ίδιο σημείο στο οποίο τον ρίχνει ο agent Smith στο τέλος της τρίτης ταινίας. Rise and fall!
- O agent Smith στην πρώτη ταινία πολύ εύστοχα παρομοιάζει τους ανθρώπους με έναν ιό, αφού όπως λέει πολλαπλασιάζονται και εξαντλούν τους φυσικούς πόρους του περιβάλλοντός τους μέχρι να χρειαστεί να μετακινηθούν σε άλλο περιβάλλον. Η ειρωνεία είναι ότι τελικά και ο ίδιος έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά (πολλαπλασιασμός, εξάντληση των πόρων του Matrix και επιθυμία μετακίνησης σε άλλο περιβάλλον, τη Zion).
- Ο Neo μετά την εκπαίδευσή του ρωτάει τον Morpheus αν θα μπορεί να αποφεύγει σφαίρες και εκείνος του λέει ότι όταν είναι έτοιμος, δεν θα χρειάζεται. Πράγματι, στο τέλος της πρώτης ταινίας, το πρώτο πράγμα που κάνει ο Neo μετά την “ανάσταση” του, είναι να σταματήσει τις σφαίρες.
Υπάρχουν ακόμα δεκάδες συζητήσεις που μπορούν να γίνουν γύρω από το Matrix, είτε φιλοσοφικού είτε θρησκευτικού περιεχομένου και σκηνές ολόκληρες που μπορούν να αναλυθούν σύμφωνα με την αντίληψη του καθενός. Εγώ θα σταματήσω εδώ όμως!
Μπορεί να επανέλθω με part 2…
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!