Το θέμα αυτό ταλαιπωρεί πολλά ζευγάρια τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση ενός παιδιού. Παγκόσμια μέρα γονιμότητας: Τι χρειάζεται να ξέρουμε; – By doctor anytime
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
https://www.doctoranytime.gr/ – Βρες τον καλύτερο γιατρό για εσένα!
Ως παγκόσμια ημέρα γονιμότητας έχει καθιερωθεί η 15η Ιουνίου με την πρόθεση να υπάρχει ενημέρωση αλλά και πρόληψη για το φαινόμενο της υπογονιμότητας. Το θέμα αυτό ταλαιπωρεί πολλά ζευγάρια τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση ενός παιδιού και, πλησιάζοντας στην συγκεκριμένη μέρα θα ήταν σημαντικό να δούμε κάποιες πληροφορίες πάνω σε αυτό.
Ο συγκεκριμένος ορισμός χρησιμοποιείται όταν υπάρχει αδυναμία σύλληψης μετά από ελεύθερες επαφές του ζευγαριού σε διάστημα ενός χρόνου, συνιστώντας συνήθως κάποια διαταραχή στο αναπαραγωγικό σύστημα του άντρα ή της γυναίκας.
Η υπογονιμότητα χωρίζεται στην πρωταρχική όπου υπάρχει δυσκολία σύλληψης και δεν έχει καταστεί εφικτή σύλληψη ποτέ στο παρελθόν και στην δευτερογενή όπου υπήρξε μια εγκυμοσύνη στο παρελθόν αλλά υπάρχει δυσκολία επόμενης.
Οι αιτίες της μπορεί να είναι πολλές: η έλλειψη κανονικής ωορρηξίας, η αδυναμία του σπέρματος, οι διαταραχές στις σάλπιγγες, η ενδομητρίωση, οι ορμονικές διαταραχές, η ύπαρξη ινομυωμάτων ενώ σ’ ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να μην είναι δυνατό να οριστεί συγκεκριμένη αιτιολογία.
Η ηλικία της γυναίκας, όταν είναι προχωρημένη μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της γονιμότητας αλλά και η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, το κάπνισμα αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνήθειες που συνιστούν δυνητικούς παράγοντες που μπορούν να βλάψουν την γονιμότητα.
Η προστατίτιδα καθώς και η κιρσοκήλη μπορούν να βλάψουν με την σειρά τους την γονιμότητα του σπέρματος ενώ οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έκθεση σε φυτοφάρμακα και σε μέταλλα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην βλάβη. Η ύπαρξη άγχους μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια επιθυμίας για σεξουαλική πράξη ιδιαίτερα στους άνδρες και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία αλλά και την παραγωγή σπέρματος.
Η αλλαγή του τρόπου ζωής του ζευγαριού είναι μια σωστή έναρξη για την αντιμετώπιση της αδυναμίας σύλληψης και περιλαμβάνει μέτρα όπως μείωση του αλκοόλ, διακοπή του καπνίσματος και έλεγχο του σωματικού βάρους.
Ωστόσο όταν υφίστανται διαταραχές στην γονιμότητα είναι απαραίτητη η καθοδήγηση ενός γιατρού. Ουρολόγου- Ανδρολόγου για τον άνδρα, γυναικολόγου για την γυναίκα.
Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας καθορίζεται ανάλογα την εκάστοτε αιτία που έχει προκαλέσει την διαταραχή και εξατομικεύεται αντίστοιχα σε κάθε περιστατικό. Στην περίπτωση της γυναίκας μερικές από τις μεθόδους αντιμετώπισης είναι η θεραπεία για την έλλειψη ωορρηξίας, οι χειρουργικές επεμβάσεις για την θεραπεία της ενδομητρίωσης, η επιδιόρθωση σάλπιγγας ή η αφαίρεση των ινομυωμάτων στην μήτρα και η εξωσωματική γονιμοποίηση. Στην περίπτωση του άνδρα υπάρχουν μέθοδοι όπως κάποια χειρουργική επέμβαση, εξωσωματική γονιμοποίηση και χειρουργικές τεχνικές ανάκτησης σπέρματος.
Συνεπώς, ανάλογα με την περίπτωση και με την κατάλληλη ιατρική βοήθεια και καθοδήγηση μπορεί πολλές φορές να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υπογονιμότητας και να επιτευχθεί τελικά η τεκνοποίηση.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!