Κάθε χρονιά είναι διαφορετική καθώς και κάθε ηλικία έχει τις ιδιαιτερότητές της. Σίγουρα όμως κάθε 1η… έχει πάντα ένα άγχος παραπάνω. Πως θα προετοιμάσω το παιδί μου για το σχολείο;
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Σαφέστατα δεν υπάρχει οδηγός ακριβείας αφού κάθε παιδί είναι μια διαφορετική και ανεξάρτητη προσωπικότητα. Οι γονείς γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις συνήθειες που έχει αναπτύξει συνολικά η οικογένεια, μπορούν να δουλέψουν, ώστε το παιδί να αποκτήσει την σχολική ετοιμότητα. Η σχολική ετοιμότητα βασικά μας λέει αν ένα παιδί είναι έτοιμο και ικανό να προσαρμοστεί στις κοινωνικές και στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις του σχολείου.
Τι είναι η σχολική ετοιμότητα;
– Να δουλεύει και να κάνει κάτι μόνος του
– Να ακούει και να προσέχει όταν κάποιος μιλά
– Να μπορεί να συναναστρέφεται και να συνεργάζεται με συνομήλικα παιδιά π.χ. να παίζει μαζί τους, να περιμένει τη σειρά του
– Να μπορεί να συμμετέχει σε δομημένα πλαίσια όπως το παιχνίδι και να παρακολουθεί την ώρα του παραμυθιού
– Να έχει την ικανότητα να μένει μόνο του μακριά από τους γονείς . Θέματα αποχωρισμού, αν δηλαδή ο αποχωρισμός του προκαλεί άγχος, μπορούν να παρεμποδίσουν τη λειτουργία του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον και στην τάξη.
Κάθε χρονιά είναι διαφορετική καθώς και κάθε ηλικία έχει τις ιδιαιτερότητές της. Σίγουρα όμως κάθε 1η… είναι πάντα πολύ στρεσογόνα ιδιαίτερα για εμάς τους γονείς. Μπορεί να είναι η 1η μέρα στο νηπιαγωγείο, μπορεί η 1η δημοτικού, η 1η γυμνασίου, μπορεί και η 1η λυκείου. Κάθε “1η” είναι ένα νέο μεταβατικό στάδιο που παράλληλα με τον ενθουσιασμό και τη χαρά μας γεμίζει άγχος και λίγο φόβο γονείς και παιδιά.
Επικοινωνία και Αυτονομία. Όλες οι μαμάδες θέλουμε να έχουμε μια καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας ώστε να αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα που προκύπτουν. Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει να φροντίζουμε να καλλιεργούμε αυτό το κλίμα της επικοινωνίας διαρκώς. Συζητάμε διαρκώς με τα παιδιά μας για άσχετα θέματα με το σχολείο ώστε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιά να μπορούμε να συζητήσουμε και για αυτά… Ενθαρρύνουμε την επικοινωνία και την αυτονομία τους !
Δίπλα στον εκπαιδευτικό και όχι απέναντι. Παλιά οι γονείς μας έλεγαν με αρκετά έντονο ύφος “να ακούς τη δασκάλα σου”. Σε γενικές γραμμές μας ζητούσαν την πλήρη υπακοή μας στον εκπαιδευτικό. Πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά ειδικά στα μικρότερα παιδιά προσπαθήστε να τους το αποτυπώσετε, σεβόμαστε και ακούμε την δασκάλα μας. Στην πορεία της σχολικής χρονιά μπορεί να προκύψουν θέματα μέσα στην τάξη εμείς όμως πρέπει να τα λύνουμε μαζί με τον εκπαιδευτικό. Δεν ξεχνάμε ότι μόνο με μια καλή συνεργασία όλα μπορούν να κυλήσουν καλά και το παιδί πραγματικά να αγαπήσει το σχολείο. Σε καμία μα σε καμία περίπτωση δεν ασκούμε κριτική και άσχημη μάλιστα για τον δάσκαλο του παιδιού μας ειδικά μπροστά του… με αυτό το τρόπο έχουμε καταστρέψει κάθε είδους συνεργασία μεταξύ τους.
Επισκεφτείτε το καινούργιο σχολείο, τάξη, δασκάλα με το παιδί & ξεναγήστε το στο νέο του περιβάλλον, πριν αρχίσει το σχολείο. θα το βοηθήστε το να εξοικειωθεί με τους χώρους και έτσι εξομαλύνετε την εμπειρία του καινούργιου.
Αρχίστε με μια λίστα με όσα πρέπει να κάνετε. Ναι ναι η λίστα είναι ατελείωτη… σχολικά είδη, νέα ρούχα διότι δεν μας κάνει απολύτως τίποτα από τα περσινά μας, ραντεβού με την παιδίατρο για έλεγχο εξετάσεις και το χαρτί για τις αθλητικές δραστηριότητες, κομμωτήριο διότι το μαλλί μας μετά το καλοκαίρι και τη θάλασσα θέλει ένα σουλούπωμα… Εγώ προσωπικά έχω ένα μεγάλο χαρτί κολλημένο στο ψυγείο και γράφω τα to do list μαζί με την κόρη μου ώστε να μη τα ξεχάσω αλλά και να μπορώ να οργανωθώ καλύτερα!
Όλα θα πάνε υπέροχα αυτό να θυμάστε!
Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια και σε εμάς τους γονείς μαζί!
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!