Κάθε γυναίκα είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι η αυτοεξέταση και η επίσκεψη στον μαστολόγο συνιστούν τον κυριότερο τρόπο πρόληψης μιας ενδεχόμενης βλάβης. Επίσκεψη στον μαστολόγο. Τι πρέπει να γνωρίζεις. – By doctor anytime
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
https://www.doctoranytime.gr/ – Βρες τον καλύτερο γιατρό για εσένα!
Ακόμη και περιπτώσεις που θα διαγνωσθούν τελικά με καρκίνο μαστού στις μέρες μας, εφόσον έχουν απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, με τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές, μπορούν να έχουν εξαιρετικά καλή πρόγνωση και να συνεχίσουν τη ζωή τους φυσιολογικά, μετά την απαραίτητη θεραπεία. Γι’ αυτό και σε κάθε περίπτωση η απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διάγνωση να πραγματοποιηθεί σε αρχικό στάδιο.
Ο Δουβετζέμης Στέργιος, Μαστολόγος, με εξειδίκευση στην Ογκολογική & Επανορθωτική Χειρουργική του Μαστού απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις κατά την επίσκεψη σε μαστολόγο.
Ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγήσουν σε μαστολόγο;
Η ύπαρξη συμπτωμάτων στο μαστό δε σημαίνει ότι υπάρχει απαραίτητα κάποια σοβαρή βλάβη. Μάλιστα, εννέα στις δέκα γυναίκες με συμπτώματα από τους μαστούς τους τελικά δε θα έχουν καρκίνο μαστού, την κυριότερη αιτία ανησυχίας δηλαδή. Συνεπώς μια επίσκεψη στο μαστολόγο μπορεί να απαλλάξει από το αναίτιο άγχος. Τα κυριότερα συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν μια γυναίκα ή έναν άνδρα στο μαστολόγο είναι τα εξής:
- Ψηλαφητή μάζα στο μαστό ή τη μασχάλη
- Διόγκωση ή σκληρία στο μαστό ή τη μασχάλη
- Ευαισθησία ή άλγος
- Έκκριμα θηλής
- Έκζεμα θηλής
- Εισολκή θηλής
- Δερματικές αλλαγές στο μαστό ή τη μασχάλη
- Ερυθρότητα
Πότε πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος στον μαστό;
Η αυτοεξέταση χρειάζεται να πραγματοποιείται μια φορά το μήνα ενώ η επίσκεψη σ’ έναν χειρουργό μαστού για κλινική εξέταση δεν πρέπει να παραλείπεται μια φορά το χρόνο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον γυναικολόγο. Η κλινική εξέταση, ακόμη κι εάν είναι φυσιολογική, πρέπει να ακολουθείται από μαστογραφία, εάν η γυναίκα είναι άνω των 40 ετών, ενώ εάν υπάρξουν ευρήματα κατά την ψηλάφηση ή στη μαστογραφία, τότε απαιτείται και στοχευμένο υπερηχογράφημα μαστών. Γυναίκες που έχουν συμπτώματα, θεωρείται αυτονόητο ότι θα πρέπει να επισκεφθούν το μαστολόγο τους το συντομότερο δυνατόν.
Παρά την ανάπτυξη σύγχρονων και εξαιρετικά ευαίσθητων απεικονιστικών μεθόδων, ο ρόλος της κλινικής εξέτασης παραμένει πρωταρχικής σημασίας για την εκτίμηση των ασθενών, την αξιολόγηση των κλινικών ευρημάτων και την επιλογή των κατάλληλων διαγνωστικών μεθόδων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχουν ψηλαφητές βλάβες στο μαστό οι οποίες δεν είναι ορατές με καμία απεικονιστική μέθοδο και γίνονται αντιληπτές μόνο κατόπιν κλινικής εξέτασης.
Είναι αλήθεια ότι ο καρκίνος του μαστού είναι κυρίως κληρονομικός;
Αν και το οικογενειακό ιστορικό παίζει σπουδαίο ρόλο, η κληρονομικότητα ευθύνεται μόνο για ένα πολύ μικρό ποσοστό καρκίνων μαστού. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καρκίνος του μαστού είναι σποραδικός και οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου είναι το γυναικείο φύλο και η ηλικία. Όσο, δηλαδή περνούν τα χρόνια για μια γυναίκα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητές ανάπτυξης καρκίνου του μαστού συνεπώς και οι ανάγκες για συχνότερη εξέταση.
Ποια είναι η σημαντικότερη μέθοδος όσον αφορά την διάγνωση του καρκίνου του μαστού;
Το screening είναι ο προληπτικός έλεγχος των ασυμπτωματικών γυναικών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και κατά συνέπεια τη μείωση της θνητότητας από καρκίνο μαστού. Η ιδανική μέθοδος screening για το γενικό πληθυσμό είναι η ψηφιακή μαστογραφία, η οποία μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του μαστού έως και 2 χρόνια πριν αυτός να γίνει κλινικά εμφανής, μειώνοντας τη θνητότητα από καρκίνο του μαστού κατά 25% συνολικά. Αντίστοιχα, το όφελος για τις γυναίκες που συμμετέχουν στο screening ανέρχεται στο 35–40%. Η μέθοδος του screening οδηγεί σε 6 νέες διαγνώσεις καρκίνου μαστού για κάθε 1000 γυναίκες που ελέγχονται.
Γιατί να επιλέξει μια γυναίκα εξειδικευμένο μαστολόγο – χειρουργό μαστού;
Δεν είναι τυχαίο ότι στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού κάθε ασθενής με καρκίνο ή με συμπτώματα αντιμετωπίζεται μόνο από αυστηρά εξειδικευμένους, για τη νόσο του, ιατρούς. Αυτό έχει αποδειχθεί πως προσφέρει στους ασθενείς καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα και κατά συνέπεια καλύτερη πρόγνωση. Το γεγονός αυτό ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για τους ασθενείς με καρκίνο μαστού. Κάθε εξειδικευμένος χειρουργός μαστού, οφείλει να παρέχει στις ασθενείς του την καλύτερη δυνατή θεραπεία, ακολουθώντας τα διεθνή πρωτόκολλα. Στις μέρες μας, η εξειδίκευση κάθε ιατρού σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο πρέπει να πιστοποιείται επίσημα από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς, αφού η απόκτησή της προϋποθέτει πολύ αυστηρά κριτήρια εκπαίδευσης και επιτυχή συμμετοχή σε απαιτητικές ευρωπαϊκές εξετάσεις.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!