Προσπαθήστε να διαμαρτύρεστε λιγότερο. Αν και μια υγιής ποσότητα «εκτόνωσης» μπορεί να είναι εποικοδομητική, θα ήταν καλό να διαμαρτύρεστε λογικά και να αποφεύγετε να υπεραναλύετε το πρόβλημα. Συναισθηματική σύνδεση με την εργασία: Πώς θα διατηρήσουμε τις ισορροπίες αλλά και την παραγωγικότητά μας;
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!
Ο κίνδυνος είναι όταν αφήνετε τη δουλειά σας να καθορίζει αυτό που είστε.
Όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, συνδέουμε τη συμπεριφορά μας, την απόδοσή μας και την παραγωγικότητά μας με την αυτοεκτίμηση μας, όταν παθαίνουμε εμμονή με την εργασία μας. Η υπερβολική συναισθηματική σύνδεση με την εργασία σας, μπορεί να έχει μειονεκτήματα ακόμη και όταν αυτή πηγαίνει καλά, επειδή μπορεί να σας δυσκολέψει να δεχθείτε χρήσιμες ανατροφοδοτήσεις ή κριτικές.
Η αντικειμενική σκέψη είναι απαραίτητη ακόμη και όταν έχετε δίκιο.
Με την αντικειμενική εξέταση της δουλειάς σας, μπορείτε να κάνετε μια καλύτερη αξιολόγηση του γιατί η προσέγγισή σας έχει περισσότερο νόημα για την ομάδα ή την εταιρεία σας. Σε τελική ανάλυση, δεν σας απασχολεί τι είναι καλύτερο για σας, αλλά τι είναι καλύτερο για το γενικό σύνολο.
Με άλλα λόγια, η αντικειμενικότητα σας βοηθά να αποδίδετε καλύτερα και οι έρευνες το υποστηρίζουν.
Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο που οι συμμετέχοντες εκτελούσαν μια εργασία επίλυσης προβλημάτων, ανάλογα με τα συναισθήματά τους.
Οι συμμετέχοντες με αρνητική διάθεση είχαν χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι οι συμμετέχοντες με θετική διάθεση, αλλά και οι δύο ομάδες σημείωσαν καλύτερη απόδοση όταν είχαν ουδέτερη διάθεση, συμπέρανε η έρευνα.
Η «αδιαφορία» λοιπόν μπορεί να είναι υποτιμημένη.
Βέβαια, κάποιο επίπεδο συναισθηματικής προσκόλλησης στην εργασία σας, σας κάνει χαρούμενους (και πιθανόν εξαιρετικά παραγωγικούς), οπότε η λύση δεν είναι να αποσυνδεθείτε από την δουλειά σας εντελώς, απλά να μπορείτε να αναγνωρίζετε πότε είστε υπερβολικά συνδεδεμένοι.
Μία ένδειξη να δείτε αν είστε υπερβολικά συνδεδεμένοι με την εργασία σας, είναι αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο άλλο θέμα για να μιλήσετε με τους άλλους εκτός από την εργασία σας.
Οι ψυχολόγοι αναφέρουν διαφορετικά «γνωστικά μοντέλα» στην έρευνά τους, για το πώς τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση των εργαζομένων.
Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:
• Έχω την ανάγκη να αρέσω στους άλλους και πιστεύω ότι διαθέτω ευφυΐα.
• Συγκρίνω συνεχώς τον εαυτό μου με τους άλλους για να προσδιορίσω την αξία μου.
• Πρέπει να είμαι τέλειος/α σε ό,τι κάνω.
• Η αυτοαντίληψή μου βασίζεται στο πόσο καλά μπορώ να ελέγχω τους ανθρώπους και τα αποτελέσματα στη δουλειά μου.
Αυτά τα μοντέλα μας δυσκολεύουν να εργαστούμε αντικειμενικά και αν υποστηρίζετε έντονα κάποιο από αυτά, είναι πιθανό να είστε υπερβολικά συναισθηματικά απορροφημένοι από τη δουλειά σας.
Είτε θέλετε να σταματήσετε να διαμαρτύρεστε τόσο έντονα, είτε θέλετε να δημιουργήσετε μια ταυτότητα και εκτός της εργασίας σας ή θέλετε απλώς να προσεγγίσετε την εργασία σας πιο αντικειμενικά, υπάρχουν μερικοί τρόποι να επωφεληθείτε από την «αδιαφορία» στην εργασία σας, διατηρώντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητά σας.
1. Προσπαθήστε να διαμαρτύρεστε λιγότερο
Αν και μια υγιής ποσότητα «εκτόνωσης» μπορεί να είναι εποικοδομητική, θα ήταν καλό να διαμαρτύρεστε λογικά, με βάση έναν σκοπό και να αποφεύγετε να υπεραναλύετε το πρόβλημα.
Αλλά γενικότερα όταν έχετε την τάση να διαμαρτύρεστε, ρωτήστε τον εαυτό σας για ποιο λόγο διαμαρτύρεται, έστω και αν είναι απλά για να βγάλετε κάτι από μέσα σας.
Στη συνέχεια, σκεφτείτε να ορίσετε ορισμένους βασικούς κανόνες για τα παράπονά σας.
2. Να σκέφτεστε συνειδητά ότι πρέπει να είστε αντικειμενικοί
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι μόλις εντοπίσετε τη δική σας έλλειψη αντικειμενικότητας και αρχίσετε να περιορίζετε τα νοητικά μοντέλα, μπορείτε να αρχίσετε να τα αντικαθιστάτε με αρχές της αντικειμενικότητας.
Για παράδειγμα, να θυμάστε ότι θα υπάρξουν πάντα καταστάσεις που δεν μας αρέσουν, αλλά για να αντιμετωπίσουμε παραγωγικά τα καθημερινά μας προβλήματα, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν.
Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα αποτελέσματα των ενεργειών σας.
Αποδεχτείτε ότι ακόμα κι αν έχετε δώσει τον καλύτερο σας εαυτό σε κάτι, υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην αποτυχία σας.
3. Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνο η δουλειά σας
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα psychologynow.gr, στην ψυχολογία, υπάρχει μια έννοια που ονομάζεται αυτο-πολυπλοκότητα. Προτείνει ότι υπάρχουν πολλές πτυχές της ταυτότητά σας και οι έρευνες δείχνουν ότι η εξερεύνηση τους μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις εμπειρίες όπως η αποτυχία, το άγχος ή η κατάθλιψη.
Είναι σημαντικό να αποδεχτείτε και να αποκομίσετε αξία και από τους άλλους ρόλους της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών σας και των χόμπι σας.
Προγραμματίστε το χρόνο σας για να καλλιεργήσετε περισσότερο την κοινωνικότητά σας, όπως πίνοντας ένα ποτό με έναν παλιό σας φίλο, βρείτε χρόνο για να ξεκινήσετε ένα καινούριο χόμπι ή για να μάθετε μία ξένη γλώσσα που σας αρέσει.
Η ικανότητα να αποσυνδέεστε συναισθηματικά από την εργασία σας μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στη ζωή σας όσο και στην εργασία σας.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Συναισθηματική σύνδεση με την εργασία