Για άλλη μια φορά η μοναδική γραφή της Ιζαμπέλ Αλιέντε, σαγηνευτική και συναρπαστική μας παρασύρει και μας παγιδεύει σε μια φραστική δίνη απ`όπου πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να ξεκολλήσει. Μακρύ πέταλο από θάλασσα – Ιζαμπέλ Αλιέντε – Γράφει η Μαρία Διακαντώνη
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Μακρύ πέταλο από θάλασσα και κρασί και χιόνι” αποκαλεί την Χιλή ο Πάμπλο Νερούδα σε κάποιους στίχους του. Μακρύ πέταλο από θάλασσα τιτλοφορεί το τελευταίο της βιβλίο η Χιλιανή συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε και για άλλη μια φορά θα μας ταξιδέψει στην πατρίδα της, τους ανθρώπους και την ιστορία της.
Η ιστορία του βιβλίου της, ωστόσο, θα ξεκινήσει στην άλλη μεριά της γης, σε άλλη ήπειρο, άλλον ωκεανό. Θα ξεκινήσει από την Ισπανία στα τέλη της δεκαετίας του 1930, όταν τη χώρα ρημάζει ο Εμφύλιος. Ένας από τους πιο φονικούς και αιματηρούς πολέμους με το ένα εκατομμύριο και πλέον θύματα, που η πένα της Αλιέντε ζωντανεύει σε όλη του την φρίκη, την βία και την σκληρότητα. Μπαίνοντας το 1939 η ήττα των Δημοκρατικών ήταν πια γεγονός και χιλιάδες Ισπανοί, μέσα σ`έναν από τους βαρύτερους χειμώνες, εγκαταλείπουν τον τόπο, τα χωριά και τα σπίτια τους και επιχειρούν να περάσουν τα Πυρηναία και να φτάσουν σε μια αφιλόξενη Γαλλία, προκειμένου να γλιτώσουν από την ανελέητη καταδίωξη του Φράνκο.
Ανάμεσά τους η νεαρή πιανίστρια Ροσέρ Μπρουγκέρα, έγκυος στο παιδί του νεκρού αρραβωνιαστικού της και ο αδελφός του νεκρού Βίκτορ Νταλμάου, σπουδαστής της Ιατρικής που πέρασε όλον τον πόλεμο μέσα σε νοσοκομεία και παραπήγματα, δουλεύοντας ατελείωτες ώρες νηστικός και άυπνος, φροντίζοντας πληγωμένους και ετοιμοθάνατους τραυματίες.
Στην μακρινή Χιλή ο πρόεδρος Πιέδρο Αγκίρε Σιέρδα αποφασίζει να δώσει άσυλο σε δύο χιλιάδες Ισπανούς εκπατρισμένους και αναθέτει στον πρόξενό του στην Γαλλία, διάσημο ποιητή Πάμπλο Νερούδα,το δύσκολο εγχείρημα της χρηματοδότησης και της επιλογής των μεταναστών. Το πλοίο WINNIPEG, που έχει ναυλωθεί για την μεταφορά τους, φθάνει στο Βαλπαραίσο στις 3 Σεπτεμβρίου 1939, ημέρα που στην Ευρώπη ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Χιλιάδες κόσμου υποδέχεται τους εξόριστους με ενθουσιασμό ενώ μια ορχήστρα παίζει τον εθνικό ύμνο της Χιλής.
Γλυκιά πατρίδα, δέξου τους όρκους που πήρε η Χιλή
στους βωμούς σου,πως θα είσαι ο τάφος ανθρώπων
ελεύθερων είτε το άσυλο κατατρεγμένων.
Μέσα στους δύο χιλιάδες μετανάστες που αποβιβάζονται στην νέα χώρα είναι και ο Βίκτωρ με την Ροσέρ και τον μικρό Μαρσέλ που έχει πια γεννηθεί. Ο μόνος τρόπος για να κάνουν αυτό το ταξίδι προς την επιβίωση ήταν σαν παντρεμένο ζευγάρι. Έτσι έστω κι αν δεν το ήθελαν βρέθηκαν δεμένοι μ`έναν όρκο που θα τους συνόδευε για πάντα σε μια σχέση αλληλοστήριξης, στοργής, φιλίας και αγάπης.
Ο Βίκτορ και η Ροσέρ αγάπησαν αυτήν τη χώρα που τους έδωσε την ευκαιρία να ζήσουν εξόριστοι μεν αλλά ελεύθεροι και εν τέλει δέθηκαν τόσο μαζί της που θεωρούσαν πια τους εαυτούς τους Χιλιανούς.
Ακολουθώντας την ζωή των ηρώων, παρακολουθούμε και τον τρόπο ζωής στη Χιλή, τις πολιτικές εξελίξεις, την άνοδο του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη εξουσία και το φιλόδοξο κι ελπιδοφόρο του ”Πείραμα της ειρηνικής σοσιαλιστικής αλλαγής”. Το στρατιωτικό πραξικόπημα και την χούντα του Πινοσέτ με τους διωγμούς και την πείνα του λαού και την ευημερία των ολίγων.
Η Αλιέντε θα μας δώσει άλλο ένα βιβλίο ” ρεαλιστικής λογοτεχνίας” όπως χαρακτηρίζει ή ίδια το έργο της.
Ένα βιβλίο για την φρίκη του πολέμου, για την αγωνία και την βία του ξεριζωμού, για τον πόνο του αποχωρισμού και για τον επίμονο και πεισματικό αγώνα της επιβίωσης. Αλλά μιας επιβίωσης χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.
Μια επική πορεία ζωής μέσα στον ταραγμένο 20ο αιώνα και μιας σχέσης
τόσο ιδιαίτερης, που ξεκίνησε από ανάγκη, εξελίχτηκε σε στοργική φιλία και κατέληξε σε`έναν δυνατό και παθιασμένο έρωτα.
Το ΜΑΚΡΥ ΠΕΤΑΛΟ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΑ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
Καλή ανάγνωση.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς! Σεπτέμβριος 2020.