Η εκδήλωση με τίτλο «Ζήσε χωρίς εκφοβισμό: Στείλε το δικό σου μήνυμα» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Live Without Bullying. Ηχηρό μήνυμα κατά του εκφοβισμού έστειλαν καλλιτέχνες, αθλητές και πολιτικοί
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!
Hχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και ψυχικής ενδυνάμωσης κατά του φαινομένου του εκφοβισμού έδωσαν γνωστοί καλλιτέχνες, αθλητές, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, ειδικοί σε θέματα εκφοβισμού, μαθητές και εκπαιδευτικοί, σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Η εκδήλωση με τίτλο «Ζήσε χωρίς εκφοβισμό: Στείλε το δικό σου μήνυμα» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Live Without Bullying για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού με και με αφορμή τη Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Ηχηρό μήνυμα κατά του εκφοβισμού.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο για την καταπολέμηση του φαινομένου του εκφοβισμού, όπως η ένταξη στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα θεματικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, η θέσπιση του συμβούλου Σχολικής Ζωής και ο διορισμός περισσότερων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία. «Μιλήστε, μιλήστε τώρα, είμαστε δίπλα σας. Κανένα παιδί δεν είναι μόνο», ήταν το μήνυμα που έστειλε η κ. Κεραμέως προς τα παιδιά.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης,προανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών, μιας και, όπως είπε, ο αθλητισμός αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και οι αξίες του μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερους πολίτες και καλύτερη κοινωνία. «Θέλουμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα, ότι πλέον πρέπει να φοβούνται οι θύτες και όχι να απογοητεύονται και να σιωπούν τα θύματα», είπε ο κ. Αυγενάκης, φέροντας μάλιστα ως παράδειγμα τη Σοφία Μπεκατώρου που παρά το γεγονός ότι πέρασαν πολλά χρόνια, βρήκε το κουράγιο και μίλησε για αυτό που της συνέβη.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς, τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να ενώσουμε τις φωνές μας για να δώσουμε το θάρρος και τη δύναμη σε όλους όσους έχουν υποστεί εκφοβισμό, να μιλήσουν, να αντιδράσουν και να ζητήσουν βοήθεια. Το διαφορετικό και σημαντικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πρόσθεσε, είναι ότι έχει γίνει συνείδηση σε όλους ότι δεν είναι επιλογή, είναι υποχρέωση του καθενός να αντιδράσει.
Η κοινωνία αλλάζει αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε και μέσα μας νοοτροπία. Θα πρέπει να σεβόμαστε ο ένας την όποια διαφορετική όψη, άποψη, θρησκεία, γλώσσα, σωματότυπο του άλλου, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, προτείνοντας τη δημιουργία ευφυών ηλεκτρονικών συστημάτων και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία των παιδιών από διαδικτυακούς κινδύνους.
Την αποκάλυψη ότι υπήρξε και ο ίδιος θύμα εκφοβισμού όταν ήταν παιδί και βρήκε «αποκούμπι» στον αθλητισμό, που τον βοήθησε να σταθεί στα πόδια του, έκανε ο διεθνής ποδοσφαιριστής, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΚεντρικήςΜακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας, στέλνοντας μήνυμα στα παιδιά να μιλούν και να μοιράζονται το πρόβλημά τους. Η σιωπή θρέφει τη βία και τον φόβο, είναι το μήνυμα που έστειλε από τη δική της πλευρά η Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας πως το φαινόμενο του εκφοβισμού δεν σηκώνει ούτε ανοχή ούτε σιωπή.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, Γεώργιος Κόσυβας, επεσήμανε ότι η βάση για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού είναι η δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος στο οποίο προεξάρχουν οι αρχές της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.
Ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, Υποστράτηγος ε.α., Πρώην Διευθυντής Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβει ο κυβερνοεκφοβισμός (cyber bullying) και τόνισε τη σημασία που έχει τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, προκειμένου να μπορούν να αποφευχθούν φαινόμενα όπως ο εκφοβισμός στο Διαδίκτυο.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη δημιουργία ενός σχολείου που θα πλάθει υγιείς χαρακτήρες, θα αναδεικνύει αρετές και θα έχει γονείς δίπλα στα παιδιά τους και εκπαιδευτές που θα ακούν τους μαθητές.
«Στο Live Without Bullying πιστεύουμε ότι δεν χρειαζόμαστε αφορμές για να μιλάμε ενάντια στον εκφοβισμό, διότι το κάνουμε κάθε μέρα. Μιλάμε και στηρίζουμε έμπρακτα παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς στην αντιμετώπιση αυτής της κοινωνικής μάστιγας», δήλωσε από την πλευρά της η Δρ. Αντωνία Τορρένς, Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ και υπεύθυνη του προγράμματος Live WithouBullying. «Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να εκφράσουμε όχι μόνο την καταδίκη μας στο φαινόμενο, αλλά και την αλληλεγγύη μας στα θύματά του. Για να αναδείξουμε τρόπους εξάλειψης του προβλήματος», ανέφερε η κ. Τορρένς.
Τα δικά τους θετικά μηνύματα ενάντια στον εκφοβισμό έδωσαν επίσης οι δημοφιλείς καλλιτέχνες Μιχάλης Χατζηγιάννης, Πάνος Μουζουράκης και Stavento, ο Πρόεδρος των Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας, Χρήστος Κωνσταντινίδης, καθώς και παλαίμαχοι καλοθοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα.
Tη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά,η οποία τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού.
Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν όμως μαθητές από το Ειδικό Σχολείο Θερμαϊκού Κ. Μακεδονίας, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, το 6ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης και το 3ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης Κ. Μακεδονίας, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα ενδυνάμωσης κατά του εκφοβισμού μέσα από δρώμενα και βίντεο. Ηχηρό μήνυμα κατά του εκφοβισμού έστειλαν καλλιτέχνες, αθλητές και πολιτικοί
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Μπορείτε να την παρακολουθήσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/dU8D_nW3tJQ
Λίγα λόγια για το Live Without Bullying
Το πρόγραμμα LiveWithoutBullying (www.livewithoutbullying.com) υλοποιείται από το ΚΜΟΠ από το 2015, με στόχο την άμεση υποστήριξη παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Μέσω της σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας και αντίστοιχης εφαρμογής για κινητά, μαθητές 13-18 ετών, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να λάβουν ανώνυμα και δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και πληροφόρησης. Πρόκειται για τη μοναδική τέτοιου είδους εφαρμογή messaging στη χώρα μας, η οποία έχει παρουσιαστεί και διακριθεί διεθνώς ως βέλτιστη πρακτική για την αντιμετώπιση του bullying.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Live Without Bullying μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΜΟΠ (kmop@kmop.org, 2103637547).
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!