Η σχολική φοβία, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και εκδηλώνεται μ’ έναν επίμονο φόβο του παιδιού να πάει στο σχολείο. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς που αντιμετωπίζουν τις φοβίες του παιδιού για το σχολείο; Σχολική φοβία. Πως την αντιμετωπίζουμε;
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!
Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί για πολλά παιδιά να σημαίνει χαρά και επανασύνδεση με τους φίλους και τους δασκάλους τους. Γι’ άλλα, όμως, αποτελεί μια νέα πραγματικότητα που, πολλές φορές, γίνεται αποδεκτή με μεγάλη δυσκολία. Ένας γενικός κανόνας που ισχύει για όλες τις ηλικίες, υποστηρίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να νικήσουμε τους φόβους μας είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτούς. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της σχολικής φοβίας. Σημαντικό, ωστόσο, πριν φτάσουμε στην αντιμετώπιση του φόβου, είναι να προετοιμάσουμε σωστά το παιδί μας για τις αλλαγές που θα συναντήσει με την είσοδό του στη σχολική κοινότητα.
Συνήθως το παιδί που έχει σχολική φοβία προσπαθεί να βρει τρόπους για να αποφύγει να πάει στο σχολείο και επικαλείται αρκετούς λόγους όπως προβλήματα με τους συμμαθητές του, προβλήματα με τα μαθήματα, προβλήματα με τους δασκάλους του κλπ. Είναι πολύ δύσκολο όταν είσαι γονιός να μπορέσεις να διαχωρίσεις το “στάδιο προσαρμογής” με την “σχολική κούραση” του παιδιού καθώς και την “σχολική φοβία”. Ουσιαστικά όλα αυτά μαζί έχουν σχετικά τα ίδια συμπτώματα και με τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής στο γονεϊκό μάτι ο διαχωρισμός είναι δύσκολος.
Πως θα αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω;
- Δίνουμε κίνητρο στο παιδί μας να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτόνομο και ανεξάρτητο γίνεται.
- Εάν βλέπουμε από τα 2,5 έτη και μετά τέτοιου είδους στοιχεία, ξεκινάμε παιδικό σταθμό ώστε να βοηθήσουμε στο να μειωθεί η εξάρτηση με την μαμά ή τον μπαμπά.
- Μιλάμε με τον δάσκαλο και παιδαγωγό του παιδιού μας ώστε να έχουμε κοινή γραμμή αντιμετώπισης. Οι δάσκαλοι οφείλουν να τροποποιήσουν την παιδαγωγική τους ώστε οι ίδιοι να μην αποτελούν το αντικείμενο του φόβου!
- Προσπαθούμε να βρούμε από που πηγάζει το αυξανόμενο άγχος του παιδιού μας (κακές συμπεριφορές στο σχολείο; μαθησιακές δυσκολίες; υπερβολική εξάρτηση και άγχος αποχωρισμού; δυσάρεστα γεγονότα μέσα στην οικογένεια;).
- Οι δύο γονείς πρέπει επίσης να έχουν κοινή γραμμή στην συμπεριφορά τους ώστε να υποστηρίξουν το παιδί τους όσο το δυνατόν καλύτερα.
- Μην υποχωρείτε και κρατάτε το παιδί στο σπίτι, παρά μόνο αν βρεθείτε μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, που δεν μπορείτε να χειριστείτε. Αν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό.
- Αποφεύγετε να τιμωρείτε το παιδί, αλλά αντιθέτως επιβραβεύστε ακόμα και την πιο μικρή του επιτυχία στον αγώνα να ξεπεράσει το άγχος αποχωρισμού.
Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση της κατάστασης θα πρέπει να γίνει με υπομονή, επιμονή και σταθερότητα. Είναι εξίσου δύσκολο και για τους γονείς και δεν είναι λίγες οι φορές που συμπαρασύρουν και οι ίδιοι τέτοιους είδους συμπεριφορές με τις δικές τους αντιδράσεις.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!