Feldenkrais η άσκηση που θα σας ξεκλειδώσει

Τι είναι αυτό το Feldenkrais που ακούγεται ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό; Πως έχει βοηθήσει τόσους ανθρώπους να ξεπεράσουν χρόνιους πόνους κι ενοχλήσεις – χωρίς να χρειαστεί καν να ιδρώσουν; Feldenkrais η άσκηση που θα σας ξεκλειδώσει

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Η μέθοδος Feldenkrais είναι μία μορφή νευρομυϊκού επαναπρογραμματισμού, βασισμένη στις αρχές της νευροπλαστικότητας, που χρησιμοποιεί την κίνηση και την συνειδητότητα προκειμένου να επανεκπαιδεύσει το νευρικό σύστημα.

Βασίζεται στις αρχές της νευροπλαστικότητας και χρησιμοποιεί το σώμα (soma) και την κίνηση για να οργανώσει μια σειρά από λειτουργίες μας (κίνηση, αίσθηση του εαυτού, επικοινωνία, μάθηση) και να επανεκπαιδεύσει το νευρικό σύστημα. Ανήκει σε μια ευρύτερη οικογένεια πρακτικών και μεθόδων γνωστές ως Somatics, γιατί προσεγγίζει το άτομο ολιστικά και σε σχέση με το soma μια έννοια που δεν αφορά μόνο το υλικό «σώμα» αλλά αναφέρεται στη σύνδεση του σώματος με τον νου, στην εσωτερική αίσθηση, αντίληψη και εμπειρία και περιλαμβάνει και το συναισθηματικό χώρο.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

ΑΝ

…έχετε πόνο ή ενόχληση στα γόνατα, τον αυχένα, τους ώμους, τα ισχία ή την πλάτη σας

…έχει επιβαρυνθεί το σώμα σας από μονότονη κίνηση ή στάση στη δουλειά

…υποφέρετε από παθολογική ένταση στην γνάθο ή από πονοκεφάλους

…χρειάζεστε αναδιοργάνωση μετά από επέμβαση

…βιώνετε περιορισμούς ως αποτέλεσμα τραυματισμού ή ασθένειας

…έχετε νευρολογικά προβλήματα

Πώς λειτουργεί αυτή η μέθοδος;

Χρησιμοποιεί ήπια κίνηση και καθοδηγημένη προσοχή βελτιώνοντας την κιναισθητική αντίληψη, την ιδιοδεκτικότητα και τη σωματικότητα, βοηθώντας τους ανθρώπους να μάθουν νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να ζουν και να χαίρονται την καθημερινότητα με τον τρόπο που θέλουν.

Μέσα από την κίνηση και το σώμα, η βελτίωση που πετυχαίνουμε και που αναζητούμε αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο σκέψης, στη συναισθηματική αυτορρύθμιση και στη δυνατότητα να εφευρίσκουμε λύσεις (problem solving). Η Μέθοδος Feldenkrais έχει τη βάση της στη φυσική, τη βιομηχανική (bio-mechanics), τη βιωματική εμπειρία της μάθησης και στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Ο Moshe Feldenkrais, εμπνευστής και δημιουργός της μεθόδου έδωσε βάση στην κομβική φράση

“Κινούμαστε σύμφωνα με την αντίληψή μας για την αυτο-εικόνα μας”. 

Το Feldenkrais απευθύνεται σε όλους. Είναι κάτι που μπορείς να κάνεις από παιδί, μέχρι όποια ηλικία θες. Ουσιαστικά σε βοηθάει να κάνεις καλύτερα, ό,τι είναι αυτό που έχεις να κάνεις. Είναι για ανθρώπους με όλα αυτά τα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά με την καθιστική ζωή που ζούμε, με τη μέση και τα ισχία, τα αυχενικά κλπ. Όπως λέει κι ένας άλλος Feldenkrais πρακτικός, αυτή η μέθοδος είναι για τις ανθρώπινες δυνατότητες, τόσο απλά…

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ